U bent hier:
Hoe Vlaanderen een buffer kan opwerpen tegen de volgende waterbom

De watersnood in België afgelopen zomer heeft ons stevig met de neus op de feiten gedrukt. Vlaanderen ontsnapte op het nippertje aan rampspoed. Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en WWF roepen de Vlaamse regering op om onze regio dringend klimaatrobuuster in te richten. Ze lijsten meer dan 30 concrete maatregelen op die Vlaanderen op weg zetten richting een veiligere en dus welvarende regio. Rode draad: maak van water opnieuw een centraal aandachtspunt in alle beleidsprocessen en planvorming. En gebruik natuur, bodem en landschap als een kostenefficiënte oplossing. (Bron: Natuurpunt - 06/04/2022)

Waterbom over Vlaanderen zou tot 8 miljard euro schade kunnen veroorzaken

Als er een waterbom zoals die van afgelopen zomer in Wallonië, in Vlaanderen zou vallen, zou dat tot meer dan 8 miljard euro schade leiden, een stuk meer dan eerst gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe studie in opdracht van Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD), die de Mediahuis-kranten kon inkijken. Volgens de studie zou vooral Oost-Vlaanderen hard getroffen kunnen worden door overstromingen. De Vlaamse overheid doet nu een beroep op experten om Vlaanderen voor te bereiden op extreme neerslag. (Bron: VRT NWS - 14/02/2022)

Sigmaplan toont zijn waarde tijdens stormtijseizoen

Gemiddeld 1 à 2 keer per jaar, tijdens het stormtijseizoen van 1 oktober tot 15 april, kan de Schelde bij een noordwesterstorm een gevaarlijk hoge waterstand bereiken of zelfs overstromen. De kans dat dit gebeurt, is het grootst wanneer zo’n storm ook nog eens samenvalt met springtij. Maar ook bij hevige regenval in combinatie met springtij, of zelfs gewoon bij hoog water, treedt het Sigmaplan in werking.

Mascotte van Beveren, de bever, nu ook in het echt gespot in de gemeente

De geruchten deden al een tijdje de ronde, maar nu is het officieel bevestigd: er zijn sporen van een bever op grondgebied Beveren. Er leeft al een tijd een populatie bevers in buurgemeente Kruibeke. Nu heeft boswachter Bram Vereecken van Natuur en Bos ook sporen aangetroffen in Beveren. Vermoedelijk is de bever in Beveren terecht gekomen tijdens het zoeken naar uitbreidingsgebied. (Bron: VRT NWS - 14/12/2021)

Stikstof in het water: hoe erg is dat?

Als het gaat over de negatieve invloed van stikstof op natuur, dan ligt de focus doorgaans op landbiotopen zoals heide of bos. Maar ook in het water komt meer en meer stikstof terecht. Wat is de impact daarvan op het waterleven? Een overzicht.

Vlaanderen investeert in Water-Land-Schap 2.0 om droogte aan te pakken

In kader van de Blue Deal wil Water-Land-Schap 2.0 de gevolgen en de impact van de droogte te lijf gaan. De oproep richt zich tot lokale besturen, verenigingen, landbouwers en burgers die samen in hun eigen regio oplossingen zoeken om meer water te infiltreren, water langer bovenstrooms vast te houden of zuiniger met het beschikbare water omgaan, zodat er meer water beschikbaar blijft voor de natuur en onze landbouw.

 < 1  2  3  4  5


organisaties
De dender/Waterkant in beelden - De Waterstand