U bent hier:
Neerslagtekort eindelijk weggewerkt?

Dankzij een heel natte maand maart heeft Vlaanderen voor het eerst sinds lang geen neerslagtekort meer. Zijn we dan net op tijd gewapend voor komende zomer? “Het tekort is weggewerkt, maar er is geen reserve opgebouwd”, zegt professor Patrick Willems (KU Leuven).

Iedere stad en gemeente een wetland

Op 2 februari, Wereld Wetland Dag, pleit Natuurpunt ervoor om in iedere Vlaamse stad of gemeente een wetland - een waterrijk gebied - in te richten. De natuurorganisatie werkte de voorbije 2 jaar het project Wetlands4Cities uit: herstellen van natte natuurgebieden rond steden om ons te wapenen tegen een verstoord klimaat. Wetlands zorgen immers voor CO2-opvang, waterbuffering en infiltratie, versterken de biodiversiteit en zijn heilzaam voor de omwonenden.

Warmterecords doen amfibieën erg vroeg ontwaken

Op 31 december 2022 werden in Ukkel recordtemperaturen opgemeten van 16,2°C en in Diepenbeek, Kuringen en Zepperen steeg het kwik zelfs tot 17,5°C. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid zorgt dit ervoor dat veel amfibieën vroegtijdig ontwaken uit hun winterslaap en naar hun voortplantingspoelen trekken.

Nieuwe Blue Deal-website biedt overzicht inspanningen tegen droogte in Vlaanderen

In 2020 riep de Vlaamse Regering de Blue Deal in het leven. Dit initiatief met meer dan 70 acties maakt Vlaanderen weerbaar tegen droogte en waterschaarste. De nieuwe Blue Deal-website geeft een overzicht van lopende investeringsprojecten op het terrein en projectoproepen gericht naar lokale besturen, (landbouw)bedrijven, etc.

Veenherstel als deel van de klimaatoplossing

Een veengebied is eigenlijk een gebied waar duizenden jaren geleden heel veel CO2 is opgeslagen in de grond. Maar veel veengebieden in Europa zijn aan het verdrogen en stoten daardoor net CO2 uít. Om dit tegen te gaan moeten we het veen herstellen en ervoor zorgen dat het voldoende nat blijft. Voor het project LIFE Multi Peat werken 5 landen (België, Duitsland, Ierland, Nederland en Polen) samen in een Europees veenherstelproject.

Glipt de aal tussen onze vingers door, of kunnen we hem beter beschermen?

Het palingbestand is sinds de jaren ’60 met meer dan 90% achteruitgegaan omwille van migratiebarrières, achteruitgang van het leefgebied, vervuiling, overbevissing, klimaatverandering en impact van uitheemse soorten. De Vlaamse regering gaat nu maatregelen nemen om palingsterfte tegen te gaan.

 < 1  2  3  4  5  >


organisaties
De dender/Waterkant in beelden - De Waterstand